M. LAJČÁK: SR i Maďarsko si uvedomili, že konfrontácie iba ubližujú

19.01.2014 Bratislava

Bratislava 19. januára (TASR) – S tzv. maďarskou kartou už hlavné politické prúdy v Maďarsku ani na Slovensku v budúcnosti hrať nebudú. Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že zlepšenie slovensko-maďarských vzťahov súvisí najmä s tým, že obe strany začali preferovať kultivovanú diskusiu.

"Neexistujú témy, ktoré by boli tabu, no hovoríme o nich slušne ako rovnocenní partneri, bez toho, aby niekto naháňal lacné vnútropolitické body," povedal o súčasných slovensko-maďarských rokovaniach Lajčák. Podľa ministra zároveň väčšina politikov v oboch krajinách začala vnímať skutočnosť, že konfrontácie a mediálne prestrelky nepomáhajú ani jednej strane. "Naopak, ubližovalo to aj Slovensku, aj Maďarsku," dodal.

Obe strany si zároveň podľa Lajčáka uvedomili, že v drvivej väčšine záležitostí zdieľame spoločný názor. "A že sme sa doteraz sústreďovali na päť percent záležitostí, v ktorých máme rozdielny názor a pritom ignorovali 95 percent vecí, v ktorých sme si blízki," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.
 

Vyberte región